Schone handen zijn een must

De winter loert om de hoek, en met de winter ook de bacteriën en virussen. De hele dag door kom je met bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers in aanraking. Handen wassen is dus ontzettend belangrijk, voor iedereen.

Hoe vaak moet je je handen wassen? En wanneer? Je kunt het vaak zelf wel inschatten wanneer het echt nodig is om je handen te wassen, maar was je handen in ieder geval in de volgende situaties:

  • Voor én na het contact met voedsel, zoals rauw vlees, vis, gevogelte, rauwe groenten, rauwe eieren
  • Na hoesten of niezen
  • Na een toiletbezoek
  • Na het verschonen van een baby
  • Na huishoudelijke taken, zoals schoonmaken en de vuile was sorteren

Juiste manier van handen wassen

Gewoon je handen onder stromend water houden zal de klus helaas niet klaren. Wanneer je het stappenplan hieronder volgt, zit je goed:

  • Verwijder eventuele sieraden voordat je je handen wast. Sieraden zijn immers de ideale verstopplaats voor vuil en bacteriën.
  • Was je handen onder stromend water. Gebruik hierbij vloeibare zeep
  • Zeep je hele hand in, ook tussen je vingers en onder je nagels
  • Spoel je handen goed af
  • Droog je handen met een schone handdoek of met papieren wegwerphanddoekjes

Koud of warm water? 

Of je nu een koukleum bent of een stoofpeer, het maakt geen verschil. Je kan voor het handenwassen zowel koud als warm water gebruiken. Wat belangrijker is, is het gebruik van handzeep. Kies bij voorkeur voor vloeibare handzeep. Op een stuk zeep kunnen immers bacteriën achterblijven. Na het wassen van je handen is het belangrijk om ze goed af te drogen. Bij het gebruik van een blazer blijven je handen vaak nog nat. Schone, droge doeken zijn het makkelijkste te gebruiken.

Geen water en zeep in de buurt? 

Je kunt ook kiezen voor handalcohol of alcoholgel. Deze zijn beide een goed alternatief om je handen te reinigen als die niet zichtbaar of niet voelbaar vervuild zijn.


Schone handen zijn een must

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x