7 tips om water te besparen in de badkamer

Water is kostbaar, dat weet iedereen. Maar hoe kunnen we zelf ons steentje bijdragen en ons waterverbruik zoveel mogelijk beperken? We hebben 7 tips voor in de badkamer!


    1. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen

Draai zo vaak mogelijk de kraan dicht als je even geen water meer nodig hebt. Zo heb je bijvoorbeeld geen water nodig terwijl je je tanden aan het poetsen bent. Draai de kraan dicht, en neem pas water wanneer je het écht nodig hebt om je mond te spoelen.

2. Installeer een spaardouchekop

Een spaardouchekop kan je waterverbruik in de douche tot 50% verlagen. Wanneer je ook de energie in rekening neemt die het kost om de verloren hoeveelheid water op te warmen, kom je al snel aan een flinke besparing. Je hoeft trouwens niet te vrezen dat je door het lagere debiet aan douchecomfort moet inboeten: de spaardouchekoppen zijn zo ontworpen dat je hetzelfde gevoel krijgt als een standaard douchekop.


3. Neem een douche in plaats van een bad

Door een douche te nemen maak je sowieso een verstandige keuze. Een bad verbruikt immers veel meer water dan een douche: gemiddeld zo'n 130 liter water tegenover 75 liter bij een douche. Wil je nog een stapje verder gaan? Zet eens een douchetimer: als je ervan uitgaat dat je 15 liter per minuut verbruikt kan je dat aantal liters dus besparen pér minuut!

4. Kies voor een mengkraan

Mengkranen met één greep zorgen ervoor dat je sneller de juiste temperatuur verkrijgt. Gedaan dus met het voortdurend bijregelen vooraleer je je handen kan wassen of onder de douche kan springen! Wil je helemaal efficiënt zijn in de douche? Gebruik dan een thermostatische kraan, zo heb je meteen de temperatuur van je vorige douchebeurt.
5. Installeer een spaartoets voor je toilet

30% van ons water verbruiken we door het toilet door te spoelen. Investeren in een spaartoets voor je toilet is dan ook meteen voelbaar in je waterverbruik. Wil je nog meer besparen op drinkwater? Gebruik dan regenwater voor je toiletspoeling - meteen ook onze volgende tip!

6. Gebruik regenwater

Regenwater is prima bruikbaar voor het doorspoelen van de wc. Je kan het regenwater trouwens ook gebruiken om te poetsen, te wassen en om de tuin te sproeien. Zo kan je maar liefst een kleine 50% besparen op je drinkwaterverbruik!7. Onderhoud je waterinstallatie goed

Lekken zorgen voor onnodig waterverlies. Eén druppel elk kwartier lijkt misschien niet zoveel, maar deze kleine beetjes kunnen voor veel waterverlies zorgen. Controleer dus regelmatig op lekken en laat eventuele beschadigingen zo snel mogelijk herstellen.7 tips om water te besparen in de badkamer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x